Hemslöjden 100 år jubileumsutställning

20 oktober – 11 november 2012
LENA KÖSTER textilt konsthantverk
MARIA FOLKESSON keramik smycken
MARIKA BEUTLER keramisk skulptur
INGER KNUTAS textilt konsthantverk

Lena Köster blev nyligen av Svenska hemslöjdens riksförbund utsedd till årets Mästerslöjdare.

Lena Köster:
Jag arbetar med stor kärlek till mitt hantverk. Mina textilier kommer direkt från naturen, från mina ullfår eller av lin.Traditionella tekniker med ny-skapande uttryck resulterar i slitstarka och unika textilier. På vägen från material till färdig produkt använder jag mig av händernas kunskap, med hjälp av redskap som spinnrock och slända, kardor och vävstol.Jag arbetar med stor kärlek till mitt hantverk. Mina textilier kommer direkt från naturen, från mina ullfår eller av lin.

Inger Knutas:
Inger Knutas har gått utbildning i vävning i Skara. Hon har i många år haft vävkurser åt Skaraborgs hemslöjdsförening och studieförbund. För tolv år sedan var hon med och startade vävnätet Vävformgivningen. Hon har med sitt textila konsthantverk deltagit i många utställningar, också tidigare i Binnebergs tingshus.

Maria Folkesson:
I huvudsak arbetar jag med bruksföremål
i stengods, men även trädgårdskonst, skulptur och unik keramik. Inspirationen hämtar
jag från naturen, gamla civilisationer och arkeologisk keramik. Föremålen kännetecknas av rena former som drejas, kavlas, byggs och dekoreras för hand.

Marika Beutler:
I min keramiska process ligger skulpturerna mig närmast hjärtat, små figurer som blir till genom möten, händelser, samtal, bilder skisser, alla ingår i ett sammanhang. Även muggar, krukor och fat får en släng av skulptursleven genom dekoration, text eller blad. I allt jag skapar finns en förankring till det naturnära, till historien och allmogen. Jag arbetar med traditionen som följeslagare men tillför nya personliga uttryck.